top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на промяната: Да сме млади не е достатъчно, трябва да сме граждани



Пълна структурна реформа на съдебната система, съкращаване на държавната администрация, ефективна децентрализация на управлението

Йоан Запрянов, 24, журналист



Кои са най-важните промени, според Вас, които бихте искали да се осъществят в България? Пълна структурна реформа на съдебната система, с основна цел намаляване влиянието на прокуратурата, въвеждане на реалистични механизми за премахване и разследване на главния прокурор; съкращаване на държавната администрация поне два пъти надолу, в най-добрия случай до абсолютния минимум; ефективна децентрализация на управлението и разпределението на данъчната тежест/приходите от данъци; реформа на НОИ, понеже с вас пенсия, ако не сте наясно, няма да видим, но поне тези след нас, евентуално.


Има ли достатъчно перспективи за младите у нас? Силно зависи от професията и качествата, даже май само второто. Колкото повече акъл, толкова повече възможности.


Кои са най-големите трудности пред младите у нас? Че са млади. :))


Какво бихте очаквали от политиците да направят за младите? За сегашните млади – нищо. Колкото по-далеч от държавата, толкова по-добре. В един идеален свят в България висшето образование ще бъде реформирано от горе до долу, броят на университетите ще падне значително, програмите (брой и продължителност) ще бъдат съкратени и евентуално подобрени. Но това не е мярка конкретно в посока младите.


Каква промяна очаквате след парламентарните избори? Най-добрият сценарий е несъставяне на правителство, служебен кабинет и нови избори. Реална промяна по политики, поведение и т.н. не очаквам.


Как младите могат да съдействат, за да се променя България към по-добро? Като развиват кариера, бизнес, влияние и т.н. извън обсега на държавата.


На кои български политици имате доверие? Радан Кънев, Христо Иванов.


На кои български политици нямате доверие? Бойко Борисов, Деница Сачева, Томислав Дончев и всеки един активен член на ГЕРБ, още повече на правителството.


Кои са младите политици, които харесвате? Владимир Славенски.


Има ли млади политици, които не харесвате? Тома Биков и Георг Георгиев, ако още ги броим за млади.


Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори? Гласували ли сте на предишни избори? Да и да.


Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите след избори? Не могат, не е реалистично. Протестите през 2020 г. показаха, че ако едно правителство не иска да се промени, няма какво да го накара да се промени. Нито откъм държание, нито откъм политика.


Участвахте ли в протестите през 2020 г.? А в други преди това – през 2013г, за зелени каузи, други? Да и да.


Ако имате възможност да зададете въпрос на млад политик, какво бихте го попитали? Как е, наборе?


Какво друго важно бихте искали да споделите? Надявам се да има корекция в цената на bitcoin и никога повече да не видя Бойко Борисов като премиер. Също така спрете да се възприемате като „млади“ - вие сте граждани. Не разчитайте на държавата да ви помогне – всичко, което тя ви даде, ще си вземе обратно с лихвите и три пъти главницата.


26 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page