top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “Не видя ли? Не чу ли? Не разбра ли? Искаме справедливост”


След оставката ще има една основна, гигантска промяна: българският гражданин ще има увереност, че има глас, че има силата да променя и ще си е припомнил националния девиз „Съединението прави силата!“
Съгласна съм с всички лозунги за оставки и затвор. Формулирам моите искания по малко по различен начин – Прозрачност и Справедливост!


Защо протестирате?


Предполагам, че всички сме наясно, че в цялата световна политика има задкулисни игри, дълбочината на които дори не можем да си представим. За съжаление в България нещата не стоят по различен начин. Истината е, че тук несправедливостите и наглостта на управляващите са в такива огромни мащаби, че успяват да засегнат всяка прослойка на обществото. Действията на политици и институции са обида за всеки българин ( независимо дали всеки гражданин на републиката си дава ясна сметка за това. ) Аз съм от малкото хора, които влязоха в протестите със смесени чувства и страх, породени от въпросите „ Ами какво след това/“, „ Кой ще поеме управлението?“, „ Ами ако нещата продължат по същия начин или дори по-зле?“…Истината е, че след много проучване, проверена информация и това, което виждам всеки ден по улиците, вече съм сигурна – протестите ще доведат до положителна промяна!



Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


Протестът отключи неподозирано творчество, скрито досега в умовете на мислещи и будни хора – плакати, картини, лозунги, видеа, стихотворения, както и тази инициатива. На улицата тези дни се родиха прекрасни идеи , които не само подкрепят протестиращите хора, а и точно обратното – хората, които твърдят, че блокираните кръстовища възпрепятстват нормалния им начин на живот. На Орлов мост можете да намерите хора, които безплатно ще поправят колелото ви, а скоро и хора (педагози, доброволци) , които могат да се грижат за децата ви в „Градинкова занималня“. Само попитайте някой от палатковите лагери.

Любимият ми плакат, обаче, не е пряко свързан с оставката, плакатът, които ще запомня завинаги гласи „ Имаме повече храна, ако имате нужда, елате и си вземете“. Този обикновен надпис, написан на тротоар с подръчни средства е символ на добротата на българина. Още на първия ден от блокирането на Орлов мост имаше хора, които купиха, приготвиха и донесоха храна за хората, които стоят денонощно там. Без никой да ги кара. Без показност. Без възвръщаемост. Няма да забравя как една баба дойде с цяла купа мъфини, които беше приготвила, за да зарадва младите. Една двойка пък дойде и се извини, че не може да остане , защото ще пътува, но за подкрепа бе напълнила цяла количка хранителни продукти и ги остави под шатрите. А какво направиха стачкуващите – напълниха джобове и торби, извикаха цялата си рода да се черпи на корем, взеха си за вкъщи…не, те намериха маркер и хартия от някъде и написаха „Имаме повече, елате и си вземете!“. Нещо, което управляващите никога не биха направили, те имат повече, но никога не го споделят с останалите, те пълнят торбите си със субсидии, взимат си за вкъщи, пълнят гърлата си с финансиране от Европа, тъпчат джобове и чекмеджета, а това, което споделят с народа, са само дълговете…



Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


Всеки има право да излезе и покаже своята позиция и това е негово изконно право в една демократична страна. Несъмнено е трудно да се съгласиш с всеки един лозунг в ръцете на многохилядна тълпа.

Според мен е изключително важно всеки да носи личната си отговорност за поведението си, когато излезе на протеста. Аз лично не съм съгласна с крайни изказвания или нецензурни скандирания, защото на протестите има много деца, на които не даваме подходящ пример. Не съм съгласна с обиди към управляващите на лична основа и такива, които засягат близките им, например, въпреки, че разбирам експресията на подобни изказвания, защото нашите родители цял живот ги обиждат и се подиграват с тях с ниски заплати и несправедливости от всевъзможни институции.


Как искате да завърши протестът?


Съгласна съм с всички лозунги за оставки и затвор. Формулирам моите искания по малко по различен начин – Прозрачност и Справедливост!



Как смятате, че ще завърши протестът?


Каквито и да са промените в политическите редици, след оставката знам, че ще има една основна, гигантска промяна и това е, че българският гражданин ще има увереност, че има глас, има силата да променя и ще си е припомнил националния девиз – „Съединението прави силата!“



Колко често идвате на протеста?


Въпреки, че живея извън покрайнините на града, всеки ден идвам на протеста от самото му начало.



Сам или с приятели участвате в протеста?


На протеста ходим най-често организирано, с различни групи приятели, но с течение на обстоятелствата в този почивен сезон, в момента повечето хора не са в града, така че последните дни хода сама. Интересното е, че не се чувствам сама, а усещам хората около мен като приятели, заради общата ни кауза, а и на практика намерих много такива.



Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


Да, активен участник съм във всички протести и каузи, които работят за по-добро и здраво бъдеще на България.



Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Гласувам и ще гласувам на всички избори.



Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите, и след избори?


За да може положителните промени да продължат и след изборите, трябва да запазим този огън и плам и да не забравяме, че в момента извървяваме само първите крачки по пътя към контрола на ситуацията в страната.



Какво друго важно бихте искали да споделите?


Ценно е всеки един от нас да знае, че излизайки на улицата, в подкрепа на общата ни кауза - той е лице на протеста. Интересно е, че медиите изключително добре разбират това и умеят да манипулират чрез него, като показват кадри, които дискредитират цялата общност, заради поведението на един. В палатковите лагери, а и в протестите, като цяло царува едно вътрешно самоконтролиране, което изключително много ме радва. Комуникация и сплотеност царува между различните лагери на кръстовищата, въпреки различията или цвета на политическите ни възгледи. Това изключително много ме радва и се надявам всеки един да продължава да носи така личната си отговорност и да е внимателен за всякакъв вид провокации, които само чакат да бъдат „глътнати“ от телевизиите за повече рейтинг и някоя друга облага.



П. Иванова, 30год.,учител с две магистратури – начална училищна педагогика и изящни изкуства




48 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page