top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “Искам промяна в начина на управление на България”

Updated: Sep 17, 2020

Промяна към по-добро - държава с върховенство на закона и без корупция. През целия си съзнателен живот съм се нагледала на мутри и мутренско поведение. Крайно време е това да бъде премахнато.
Радва ме креативността в лозунгите и посланията. Хората са там заради убежденията си, мислят за положението, в което се намираме, и активно търсят начин да предадат посланията си към останалите.


Защо протестирате?


Искам промяна в начина на управление на България. Промяна към по-добро - държава с върховенство на закона и без корупция. През целия си съзнателен живот съм се нагледала на мутри и мутренско поведение. Крайно време е това да бъде премахнато.Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


Радва ме креативността, която се вижда в лозунгите и посланията на протестите. Според мен това е сигурен знак, че хората са там заради убежденията си, мислят за положението, в което се намираме, и активно търсят начин да предадат посланията си към останалите.

От акциите - силно подкрепям акциите срещу Гешев (напр. каскетите пред Съдебната палата), защото те държат искането за оставката му на фокус.


Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


Не всички искания и лозунги се покриват с моя начин на мислене, но за мен е важно това, че има разнообразие сред тях. Това разнообразие показва, че широка част от обществото иска промяна и трябва да е ясен знак за всички управляващи, че нещата няма как да продължават по същия безнаказан начин, както досега.


Как искате да завърши протестът?


Оставка на главния прокурор, оставка на правителството, нови избори и съдебна реформа.


Как смятате, че ще завърши протестът?


Струва ми се, че сме близо до оставка на правителството. Дори и да няма такава, след половин година е време за избори. Но това не трябва да спира протестите, докато не се случи и оставката на главния прокурор. Самозабравилите се във власт хора трудно решават да се оттеглят без натиск върху тях.


Колко често идвате на протеста?


За съжаление работата ми включва ангажименти до късно вечер и рядко успявам да съм на протеста - главно петък и почивните дни.


Сам или с приятели участвате в протеста?


С приятели, за моя радост голяма част от обкръжението ми споделя идеите на протеста.


Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


Да, участвах на няколко пъти през 2013г. Тогава бях доста по-млада и неразбираща последствията от участие/без участие в протести. Сега се опитвам да бъде по-активна.


Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Винаги гласувам и ще гласувам. Според мен всеки е длъжен да го прави, защото това е законният начин да избереш своите държавни представители. Ако не гласуваш на избори, то значи се съгласяваш с избора на останалите.


Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите, и след избори?


Когато станеш свидетел на нередности трябва да си настоятелен те да бъдат оправени - когато това се случва на всички нива, ще е показателно за всеки в системата, че правилата трябва да се спазват.


Какво друго важно бихте искали да споделите?


Радвам се на всяка инициатива, която събужда гражданското съзнание.


Мария, 28г., завърших софтуерно инженерство в СУ, работя като програмист от 7 години


35 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page