top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “За нова свободна от олигархи власт на суверена”


Протестите са за генерална промяна и никакви социални пакети не могат да омаломощят исканията за промяна.
Моята прогноза е, че младите граждани, тези, които се върнаха от чужбина, заедно с тези, които останаха в България, ще вземат властта по безпрецедентен начин и така ще се постави началото на нова, свободна от олигархия власт на суверена.

Защо протестирате?


Хората от площадите не са гротескови организирани протестъри, а граждани на нашето общество с идеалната цел да изживеят своя живот в края на либералния преход. Да той не е приключил, защото обикаля земното кълбо и сменя правителства, променя поколения, политики. Хората от площада, споделяме, че краят на либерализма настъпи. Ситуацията от корона пандемията ни показа, че човек, макар и социален, се чувства прекрасно в изолация. Той вече работи дистанционно, общува през мрежите така. Вместо разсеян, мултитаскваш субект видяхме, че човек се върна към корените си на хуманен, логичен, разумен субект, който, оставен „сам“ със себе си, разбира, че всъщност живее в държава, на която плаща, за „какво?“. Злоупотребите на правителството с този разумен субект станаха повече от натрапливи. Те влизаха в домовете ни през телевизора, през телефонните записите, през социалните мрежи натрапливо и дразнещо до такава степен личното достойнство на хората, че те излязоха на улицата. Има и друг фактор - хората бяха принудително натикани вкъщи и така те спряха да живеят своя живот. Той беше много активен, пътувания, срещи с хора, които можеш да си спестиш и така нататък. Отнетото от сърцето се запълва с гняв. Площада гъмжи от такива хора и те протестират, просто защото не можаха да се върнат към старото себе си напълно. Идеята „да оправят България“ ги обзе. Гневът им е хвърлен по пътя на България с години напред в бъдещето, където кой знае какво ни очаква...


Аз протестирам, защото вярвам, че държавата трябва да се управлява от експерти, а не от политици. Даже мисля, че политичското образование трябва да бъде следдипломна обучение към някакво експертно образование. Примерно завършил макроикономика с политика като СДО – следдиплломно обучение. Един приятел каза „политиците нищо не могат и затова не трябва да вземат думата първи“. Това го каза директно на един от нашите евродепутати на бизнес среща по предприемачество. Съгласявам се с това. Празните приказки за някакви милиони и милиарди не са в полза на никого. Трябва да бъдат защитени с логика и програма. Искам министрите да представят като студенти презентации за това какво ще направят за идните 4 години от мандата си. Това би бил правилният подход за мен.


Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


Лозунгите на протеста са креативно дело на българската младеж. Те са такива, защото протестира „меме“ културата – това са млади хора гимназисти и студенти, които умеят да изразяват чувствата си чрез изображение и текст. Това е сарказъм по своята същност, защото освен директно влияние има и сравнение и ирония. Всички са ми любими, защото всички са творчески уникални. Видях приятели на протеста, които обикалаха из протеста и снимаха постерите на хората, а след това ги качваха в една група във фейсбук. Мисля че е чудесна инициатива.


Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


Не е възможно да кажеш всичко, което искаш, но е възможно да чуеш всичко, което тълпата казва. Затова създадох инициативата на протеста „Пожелание към държавата“. Представлява един черен тефтер с чисто бели страници. Там ще прочетете в анонимизиран вид желанията на протестърите, млади и стари. Не мисля че остава нещо несподелено, когато толкова много хора се подпишат в тези „Записки на Модерните Въстанници“. Искам колкото се може повече хора да впишат техните желания, за да бъдат те помнени по един неповторим начин. Много хора ще кажат ама нали има видео, социални мрежи и т.н. Да, но твърдото копие, написаното на ръка, и самата книга, минала през всички тези хора, има неповторима енергия. Видеото и социалните мрежи мога да нарека разсейване.


Как искате да завърши протестът?


Не искам да свършва протестът. Искам площад „Независимост“ да бъде винаги празен от трафик и винаги пълен от хора, искащи повече за себе си, защото днес качеството на всеки човек се определя с това колко той иска да постигне. Държавата трябва да създаде възможности за високо качество.


Как смятате, че ще завърши протестът?


Основните искания ще се изпълнят, докато останалите ще се държат под сметка, записани в тефтера и ще излизаме отново и отново, за да напомняме за тях.


Колко често идвате на протеста?


Твърде често.


Сам или с приятели участвате в протеста?


Открих нови приятели на протеста, но и срещнах много стари.


Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


Не съм.


Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Да, винаги съм гласувал и ще продължавам да го правя!


Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите, и след избори?


Гражданите са управляващите. Моята прогноза е, че младите граждани, тези които се върнаха от чужбина заради корона кризата, заедно с тези, които стоически останаха в България, ще вземат властта по безпрецедентен начин и така ще се постави началото на нова, свободна от олигархия власт на суверена. Гражданите трябва да имат законно право да уволняват депутати, които са загубили доверието им. Гражданите трябва и да могат да инициарат законодателни инициативи, както и да предявяват конституционна жалба.


Какво друго важно бихте искали да споделите?


Бих направил прогнозата, че българският народ достигна своето 30 годишно узряване, защото исканията на тези хора не са социални, както бяха схванати от правителството, по манталитета на управляващите и протестиращите от 90те. Протестите са за генерална промяна и никакви социални пакети не могат да омаломощят исканията за промяна. Светът се движи към опасните авторитарни управления и вече станахме свидетели на САЩ-Китай-ската икономическа афера. Светът вече изхаби морално свободното движение на хора по много начини – авторитарното управление, здравната криза и бъдещите такива, страха на хората за тяхната сигурност – тероризъм, следене, свобода на словото (Китай вече следи всички граждани и въвежда социален ранкинг, нещо като кредитния статус, но социалният ранкинг ще се определя от спазването на правила и ще дарява гражданите с права – пътуване, работа, семейство дори). Българите в този свят могат да преживеят и на село или в своя изолиран балон, но държавата ни ще трябва да се промени и това е задача на младите хора от протеста.


Казвам се Диян Ганев, на 25 години. Живея в София, родом от Стара Загора. Стажант-лекар, шести курс към Медицински университет София. Като бъдещ лекар се насочвам към онкология, вътрешни болести, инфекциозни болести, геномика. Обичам да срещам нови хора, ще се радвам да се свържа с всеки, който вижда в мен събеседник.


52 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page