top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “За бъдеще в България”Откакто започнаха протестите, за първи път в живота ми започнах да се замислям за бъдеще в България.

Оставката на Бойко Борисов и на Гешев за мен са много важни, но най-вече се надявам протестите да вдъхновят нови кандидати с визия за бъдеще за България да се явят на следващите избори.Защо протестирате?


Протестирам, защото смятам, че сегашното политическо положение в България не позволява на държавата да се развива. Има много очевидна и грозна корупция, която прави така, че България да се смята за „загубена кауза“ от останалите държави в ЕС. Но аз вече не смятам, че това е положението. Сегашните протести са ме накарали да повярвам, че България е готова за промяна и че има възможност за развитие и бъдеще тук.Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


Не смятам, че протестиращите имат право да критикуват хората, които са избрали да не участват в тях, както и някои от лозунгите, които се викат по време на протеста, които според мен са по-обидни за други хора отколкото за хората, които визират.


Как искате да завърши протестът?


Оставката на Бойко Борисов и на Гешев за мен са много важни, но най-вече се надявам протестите да вдъхновят нови кандидати с визия за бъдеще за България да се явят на следващите избори.


Как смятате, че ще завърши протестът?


Не мога да кажа. С пандемията и всичките усилия на правителството да пренабрегват протестите смятам, че има шанс да прекъснат протестите без да се подадат изисканите оставки.


Колко често идвате на протеста?


Опитвам се да ходя редовно, но в началото трябва да призная, че ходих доста по-често.


Сам или с приятели участвате в протеста?


С приятели.


Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


В България участвам за първи път на протест. Иначе съм участвала в протести за зелени каузи в чужбина.


Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


С сигурност ще гласувам на настоящите избори. До сега в България не съм гласувала.


Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите, и след избори?


Според мен, самите избори са най-важния момент в един демократически процес, тогава се избират хората, които трябва да вземат решения вместо нас. Повечето граждани нямат интерес и възможност да се информират постоянно. Затова е важно те да не усещат нужда да контролират управляващите, освен в редки случаи. Единственото, което бих казала, че помага след изборите, са свободните медии, които действат като политически надзирател.


Какво друго важно бихте искали да споделите?


Откакто започнаха протестите, за първи път в живота ми започнах да се замислям за бъдеще в България.


Никол Хенеси, на 20 год. съм и уча Политика и Социология в Тринити Колеж в Дъблин, Ирландия.
50 views0 comments

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
Post: Blog2_Post
bottom of page