top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на промяната: Младите - от протестите до изборите.



Протестите през 2020г. накараха и много млади за първи път да се замислят за политика и може би дори да гласуват за първи път. Надявам се техните гласове да са по-сериозен фактор на предстоящите избори.


Ана Борисова, 24г., бакалавър по киноизкуство от Ланкастърския университет, Англия, преподавател по английски език, монтажист и редактор в телевизионни проекти.




Кои са най-важните промени, според Вас, които бихте искали да се осъществят в България?


На първо място - съдебна реформа. За жалост през последните години бяхме свидетели на начина, по който функционират нашите правни институции, в точност - прокуратурата. След поредица от медийни скандали, разобличаващи куп нередности от страна на много хора във властта, както и бизнесмени, прокуратурата си затвори очите за много от тях, докато в същото време си позволява да игнорира презумпцията за невиновност - право на всеки гражданин. Видяхме арести, без дело и съд, превърнати в Пи-ар акции на главния прокурор Иван Гешев.


Има ли достатъчно перспективи за младите у нас?


Вярвам , че има перспективи за младите у нас. България е бързо развиваща се европейска държава, която предлага много възможности. През последните години забелязвам и тенденцията много наши студенти в чужбина да се връщат и да предпочетат да работят у нас.


Кои са най-големите трудности пред младите у нас?


Трудностите пред младите не са по-различни от тези пред всеки българин. Да работиш и живееш в най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС е предизвикателство.


Каква промяна очаквате след парламентарните избори?


Чисто политически - неголяма. Въпреки новосформиралите се партии, коалиции и движения от всякакъв сорт, не намирам много разлики между тях. Да не говорим и за факта, че много от кандидатите дори не говорят за реални политики, планове, проекти. Всичко в момента е сведено до “Гласувайте за нас, за да не гласувате за тях”. И това е.

Наборът от нови партии само дели гласовете, докато ГЕРБ и БСП си имат утвърдени гласоподаватели и вероятно ще продължат да са първи политически сили.

Очаквам подновяване на големите протести след изборите, независимо от резултата. Не смятам, че ще има доволни. Протестите през 2020г. накараха много млади за първи път да се замислят за политика и може би дори да гласуват за първи път. Надявам се техните гласове да са по-сериозен фактор на предстоящите избори.

Как младите могат да съдействат, за да се променя България към по-добро?

Гражданска активност. Това за мен е единственият начин за промяна. Когато хората са достатъчно заинтересовани и замесени в случващото се в държавата, тогава политиците са принудени да работят в полза на хората.

Да вземем пример от Франция. Там при най-малката промяна, най-нищожното увеличаване на цени например, хората скачат на улицата и питат “Защо? Откъде идва тази промяна? Как ще е полезна за обществото? Полезна ли ще е изобщо? За нас ли го правите или за себе си? За корпорациите? За властта?”. Сестра ми учи във Франция и сподели следното: “Тук всяка събота пред общината има протест за нещо. Дори не знам за какво, но хората излизат да протестират”. Ако и ние сме толкова активни, може би ще се отучат да ни мачкат толкова показно и нагло.


На кои български политици имате доверие?


За жалост политиците с искрени намерения за промяна, тези които искат да служат на обществото, бързо биват “изплювани” от системата. И остават само “схемаджии”. На никого нямам пълно доверие. Може би някои от кандидатите на Да България са ми една идея по-симпатичен, но и на тях нямам сляпо доверие. Христо Иванов поне се изразява една идея по-културно и образовано от това на което сме свикнали.


На кои български политици нямате доверие?


От кандидатите за изборите: на Борисов, Пеевски, Марешки, Нинова, Манолова, Слави, Божков, Бабикян, Доган, Сидеров, Каракачанов, Джамбазки, Малинов, Симеонов...

Още?


Кои са младите политици, които харесвате?


За жалост дори не се сещам за такива. Но протестните акции на МлаДа България през лятото ми харесаха. Бяха фокусирани върху конкретни проблеми и добре изпълнени, така че да привлекат обществено внимание.


Има ли млади политици, които не харесвате?


Струва ми се, че с младите в политиката проблема е същия като при всички - оцеляват само тези кариеристи и опортюнисти, за които главна цел е властта, а не стремежа към промяна. Дано греша.


Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Правото на глас е и задължение. Винаги гласувам и ще гласувам на предстоящите парламентарни избори, макар да изглежда, че няма правилни кандидати.


Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите след избори?


Както вече казах - гражданска активност.


Участвахте ли в протестите през 2020 г.? А в други преди това – през 2013г, за зелени каузи, други?


Участвах активно в протестите през 2020г. Включих се в протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор още през лятото на 2019, преди да бъде избран и когато в повечето дни бяхме 50-тина души пред ВСС. Затова беше невероятно чувство да видя десетки хиляди на площада през 2020, когато повече хора се поинтересуваха какво се случва в прокуратурата ни.


54 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page