top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “Гражданският контрол е единственият начин да живеем в свободно общество”
Колкото и добри и морални хора да попаднат във властта, тя има свойството да ги изкривява и корумпира. Именно затова гражданският контрол е задължително условие за истинската демокрация. За съжаление, управляващите са готови да рискуват живота на гражданите, организирайки контропотести. Не изключвам вероятността за сблъсъци.


Защо протестирате?


Подкрепям хората искащи оставка на правителството и парламента. Всъщност никога не съм разбирал как такъв прост човек може да стане премиер.Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


Моето лично искане, освен оставката, е промяна на избирателната система:

- премахване на 4%-вата бариера;

- гласуване за личности, а не партии;

- въвеждане на системата Единичен прехвърляем вот (STV).Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


Не подкрепям лозунгите, свързани със смърт.Как искате да завърши протестът?

Първо, се надявам да завърши мирно. Второ, с оставка и провеждане на предсрочни парламентарни избори.Как смятате, че ще завърши протестът?

За съжаление, управляващите са готови да рискуват живота на гражданите, организирайки контропотести. Не изключвам вероятността за сблъсъци. Силно се надявам, че ще завърши със скорошна оставка.Колко често идвате на протеста?

Поне 3 пъти седмично.


Сам или с приятели участвате в протеста?

Отивам сам, но срещам приятели .


Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


Да. 2013 г. имах същите искания – промяна на избирателната система. Въвеждане на STV (Single Transferable Vote).Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Да и да. Но докато не сменим избирателната система няма да има истинска промяна.Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите, и след избори?


Първо, те трябва да проумеят, че гражданският контрол е единственият начин да живеем в свободно общество. Колкото и добри и морални хора да попаднат във властта, тя има свойството да ги изкривява и корумпира. Именно затова гражданският контрол е задължително условие за истинската демокрация. Начини има много. Разбира се развитите информационни технологии трябва да се ползват. Лично аз съм за софтуерна система позволяваща пряка демокрация ежедневно – всеки граджданин имащ право на глас, да може да гласува, ако желае, това, което гласуват народните представители, при сегашната представителна демокрация.Какво друго важно бихте искали да споделите?


За липсата на разделение на властите, което също е засегнато в статията ми за промяна на избирателната система: http://trekto.info/stv


Траян Момков – критично мислещ гражданин. Образование – висше, магистър.


200 views0 comments

コメント


コメント機能がオフになっています。
Post: Blog2_Post
bottom of page