top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста Лондон: “Системна промяна, а не смяна”Защо протестирате?


Протестирам, защото откакто се помня България е счупена държава, абсолютно нищо не функционира както трябва и това не е нормално за една т. Нар. ''демократична''и ''европейска''страна. Също така ми омръзна от това моите баби и дядовци да живеят в мизерия и беднотия, въпреки многогодишните им трудов стаж само защото някои политици и управляващи са решили да стопират парите, предназначени за пенсионерите и да си ги приберат в джоба. Този сценарий ни е много познат на всички българи и не само пенсионерите си патят от него. Омръзна ми да слушам ''няма какво да се промени, ние винаги ще сме зле'', ''няма алтернатива''и прочие. Това са жалки оправдания и лъжи, алтернатива винаги има и не виждам защо Румъния например дръпна много по-напред от нас икономически, а ние потъваме с всеки изминал ден. Искам перспектива и по-добро бъдеще за нашите пенсионери, възрастни, връстници, деца и бъдещето поколение, за това протестирам.


Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


''Искам да живея в България''


Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


За щастие не, защото на нашия протест (пред българското посолство в Лондон) не се толерират цинизми, обидни думи и дискриминации към когото и да било.

Как искате да завърши протестът?


Със системна промяна, а не смяна. Оставки на министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев, както и на българското правителство в лицето на политическа партия ГЕРБ. Върховенство на закона и съд за всички, които са го престъпили. Реформа на съдебната система в България и в частност правомощията на българската прокуратура. Електронно правителство, управление и пълна прозрачност на административно ниво.


Как смятате, че ще завърши протестът?


Надявам се с горе описаните искания. В противен случай продължаваме с протеста.

Колко често идвате на протеста?


Всеки делничен ден от 18:30ч, събота и неделя от 14:00ч.

Сам или с приятели участвате в протеста?


Започнах напълно сама, в последствие се присъединиха хора към мен, които ми бяха напълно непознати, но вече сме като едно голямо семейство.

Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


За съжаление през 2013г бях прекалено малка, за да разбера наистина колко е мащабен проблемът, въпреки че както казах винаги съм знаела, че нещо не е наред у нас. Иначе винаги съм се интересувала какво се случва около мен и по света и съм голям привърженик на зелените каузи, правя всичко възможно за да не използвам продукти за еднократна употреба.

Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Разбира се! Надявам се до тогава да има електронно гласуване, защото иначе ще е много разочароващ резултатът. Важно е да вдигнем процента на гласувалите българи, защото масово хората са загубили надежда, че това може да доведе до промяна. За съжаление , това е един от първите признаци на счупената ''демокрация''.

Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите и след избори?


С електронно правителство и пълна прозрачност на административно ниво - как и къде са похарчени фондовете например, както е в другите европейски демократични държави.

Какво друго важно бихте искали да споделите?


Не губете надежда, моментума, който в момента е събран, има огромен потенциал, за това масово медиите и политиците се опитват да депресират и потиснат обществото с обиди или фалшива информация… България има всичкия нужен потенциал да бъде истинска демократична европейска страна, трябва само да превъзмогнем няколко препятствия по пътя и тогава ще може най-накрая всички да си живеем вкъщи.

Стефани Лалева, 21год (22 през август), работя от 18 годишна като барманка, студентка съм- магистратура в Кингс Колидж Лондон, завърших бакалавър по социология и обичам да съм част от това нещата да се случват, а не да чакам всичко на готово или някой друг да го направи вместо мен. Живея в чужбина от близо 10 год. и това, което съм видяла навън, ме мотивира и ми доказа, че винаги има надежда за промяна.


Линк към интервюто й за вестник Дневник, 18 юли 2020: тук.


133 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page