top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “Изгорихме боклука на Европа, време е за нашия!”“Ceci n’est pas un тулуп”
Има много хора които подкрепят протеста и биха искали мафията да престане да управлява чрез задкулисни уговорки. Те обаче се съмняват, че протестите няма да имат ефект и дори да бъдат сменени тези лица, ще бъдат подменени с други (евентуално по-лоши). Бих искал тези хора да разберат, че подобни протести са начинът, по който това се регулира и трябва постоянно да сме бдителни, особено за тези, които ще дойдат на мястото на свалените. Да сме готови да излезем на площадите отново, ако следващите не постигнат нашите очаквания.


Защо протестирате?


Протестирам, защото искам равенство на закона.


Защото на мен и всички на площада ни е писнало да ни управлява мафия, която се възползват от властта и прескача конституцията, налагайки репресии, заграбвайки плажове и пътища. Доказателство за това са случката в Росенец, затворените очи на прокуратурата за Сарая и кея там, за Апартамент гейт и вулгарните записи на премиера.


Смятаме, че за да се спре това беззаконие, като първа стъпка трябва да получим оставката на Борисов и Гешев, както и предсрочни избори с машинно гласуване.Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


Много ни допадат следните лозунги (като последните три са на мен и мои приятели):

  • Заедно, мутри вън!

  • Мафията вреди сериозно на вас и на другите около вас.

  • Като комари сте, ненужни.

  • Мама каза 30 години мутри стигат. Мама знае най-добре

  • Изгорихме боклука на Европа, време е за нашия!

  • Ceci n’est pas un тулуп (до снимка на Б.Б.)Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


Повечето са оригинални и не си спомням изрично такива, които да не подкрепям.


Как искате да завърши протестът?


С реформа в съдебната система, предшествана от оставката на Борисов и Гешев и предсрочни избори.


Как смятате, че ще завърши протестът?


Надявам се по същия начин, по който бих искал да завърши.


Колко често идвате на протеста?


Средно по 3-4 пъти на седмица.


Сам или с приятели участвате в протеста?


С приятели.


Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


За съжаление не участвах в протестите през 2013.


Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Ще гласувам, както съм правил и през годините до сега.


Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите, и след избори?


С протести и мирно изразяване на гражданското си мнение. Според мен това е един от основните механизми на демокрацията, стига мафията да го позволи.


Какво друго важно бихте искали да споделите?


Малко повече информация за макета на Сарая на Доган в Росенец, който изградихме:

  • Макетът е направен изцяло в Стара Загора от група приятели (5+) с различни виждания, но обединени от срама за беззаконието в България. Основно участваха двама студента по сценография, един архитект и двама софтуерни специалисти, като помагаха и други хора. Всички сме на възраст между 20 и 28 години.


  • Идеята на макета е да олицетвори беззаконието, мафията и корупцията, довели до изграждането на Сарая и кея, заграбването на плажа и инцидента в Росенец. Надявахме се да послужи като сцена/декор за куклен театър или други подобни дейности на блокадата на Орлов Мост, но бе разрушен от полицията при акцията на 7-ми август сутринта.


  • Финалният макет е с мащаб 1:20, като изграждането му отне над 36 часа работа, като се водихме по 3D модел на Сарая, направен изцяло за целите на макета. След това макетът беше разделен на сегменти, които донесохме и монтирахме в София.


Като допълнение, бих искал да споделя, че има много хора които подкрепят протеста и биха искали мафията да престане да управлява чрез задкулисни уговорки. Те обаче се съмняват, че протестите няма да имат ефект и дори да бъдат сменени тези лица, ще бъдат подменени с други (евентуално по-лоши). Бих искал тези хора да разберат, че подобни протести са начина, по който това се регулира и трябва постоянно да сме бдителни, особено за тези които ще дойдат на мястото на свалените. Да сме готови да излезем на площадите отново, ако следващите не постигнат нашите очаквания.Гаврил Тонев, софтуерен инженер

128 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page