top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “Отказът от гласуване е израз на бездействие и безразличие.”

Защо протестирате?


 Поради немалко на брой причини. Най-значителните са, че страната се управлява, меко казано, по-лош начин. Нито едно правителство в света не е перфектно, но управляващата партия е водещата политическа сила в държавата в продължение на много години, но вместо да подобряват своята дейност, то те я влошават. Те не се възползватa адекватно от външнополитическите възможности, икономическите политики са незадоволителни, а политическата система преживява демократична ерозия от години насам.


Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


Не бих казал, че имам любим лозунг/искане или акция, но най-силно подкрепям искането за подаването на оставка на главния прокурор. За малкото време, в което заема поста си, г-н Гешев показва, че не разбира основите на демократичната система, разделението на властите, както и базови правни принципи. Неговото назначение беше спорно, а неговите действия само потвърждават, че постйт на главен прокурор не приляга на неговата натура и ценности.

Исканията за пълни реформи на съдебната система, определени институции и изборния процес са нещо, което е наложително да се случи, за да може демократичната ерозия да се прекъсне, а страната да стане конкурентоспособна както на европейско, така и на световно равнище. По-добро регулиране на медийния пазар е наложителен също, тъй като пряко влияе върху изборните навици и политически предпочитания на гражданите, а сегашната регулиране не е достатъчно, за да се спре или поне ограничи вредното влияние на недоброжелателни частни лица и организации, които искате да наклонят политиките в своя полза и в ущърб на гражданите.


Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


На протеста има твърде разнообразни лозунги и искания, които варират от спорни до абсурдни. Сред спорните са искането за мажоритарна електорална система, за която смятам, че допринесла само негативи за системата ни. Има лозунги свързани с вредите на капитализма и неговата ненужност. Предвид недалечната ни история, то анти-капиталистичните лозунги са неадекватни.


Как искате да завърши протестът?


Надявам се протестът да завърши със необходимите реформи и оставка на главния прокурор. Не смятам, че оставката на правителството ще донесе повече ползи, отколкото негативи. Г-н Борисов трябва да поеме отговорност за своите дела, които пряко или непряко са засегнали политическата ни система и икономиката по вреден начин. Трябва министри, които са доказано неефективни и неспособни, като Горанов, да напуснат правителството, а на тяхно място премиерът да назначи адекватни кадри, дори и да са само с технократичен характер. Премиерът трябва да ползва цялата си политическа сила и други ресурси, за да прекара през Народното събрание пълна програма от реформи, които да обърнат вредните процеси в страната ни. След като изпълни държавния си дълг, г-н Борисов трябва да постъпи, както постъпват истинските държавници- да подаде оставка и да не се отказва от последващи политически възможности.


Как смятате, че ще завърши протестът?


За съжаление не смятам, че протестите ще постигнат необходимите промени. Няколко министри бяха подменени, но не със способни кадри, а с неадекватни лица. Протестите или ще ескалират до по-необуздана форма на политическа съпротива или ще се разсеят с течение на времето. Подаването на оставка на премиера, както и на главния прокурор, ми се струват невероятни.


Колко често идвате на протеста?


Бил съм веднъж, но не мисля да повторя. Докато има отдадени граждани с истинска позиция, но има мнозина, които превърнаха протестите във вечеринка с приятели, на която се наслаждават на топлото време и да пият различни напитки.


Сам или с приятели участвате в протеста?


Бях сам, но имам доста познати, които редовно участват.


Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


Не съм участвал в улични анти-правителствени протести досега, но съм участвал в акции в защита на природата.


Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Отказът от гласуване е равносилно на бездействие и безразличие, правото на глас е основополагащо за днешните електорални демокрации. Считам гласуването за основно средство на демокрацията, така че да.  Да, гласувал съм на предишни избори.

Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите и след избори?

Избори, създаване на граждански организации и наблюдаване на практиките на управляващите. Освен това Европейският съюз (институциите) трябва(т) да спре да се престува на сляп, а да вземе позиция - дали ще защитва стабилността за сметка на демократичността или ще брани ценностите, за които твърди, че са в неговата основа.


Какво друго важно бихте искали да споделите?


Не смятам, че България е извървяла пътя за демокрация, която може да се намери в Германия, Обединеното Кралство и други. Всяка страна и общество има път, който трябва да извърви и вярвам, че сегашните протести са необходима стъпка, но не и достатъчна, за да можем да изградим устойчива демократична система. Създаването на гражданско съзнание е задължителен фундамент, ако не искаме да рискуваме демократични рецесии.Името ми е Емил Мирчев, на 21 години съм. През по-голямото ми време съм студент, като уча в Лайденския университет международни отношения и организации. Също следвам право в България. Нямам професия, но съм работил като барман и „runner”. Завършил съм Класическата гимназия с профил „ История“.


26 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page