top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “Алтернативата сме ние самите – гласуващи, протестиращи, борещи се”Алтернативата е процес – тя няма да се изгради от днес за утре и ние, които сме на площада, трябва да сме готови да работим и да се борим за нея всеки ден, всеки в своята сфера и според своите убеждения… до промяната!
Един от хубавите лозунги на протеста гласи: „Безучастието крепи беззаконието“. Също така: „Властта на хората е по-силна от хората на власт“, „Гешетурата няма бъдеще!“. И най вече: „Протест срещу Тиквата и Дебелия, но НЕ в полза на Божков, Радев и Корнелия“.

Защо протестирате?

Протестирам, защото искам да живея в държава, в която не цари беззаконие, мутренски манталитет, очеизбождаща наглост и нагаждачество. Държава, в която да не те е страх за близките ти, когато изразяваш мнение, да не те гонят от телевизии, защото не караш по нечии сценарий. Държава, в която управляващите развиват потенциала на природните богатства, а не се чудят само откъде да заграбят и да заявят, че е тяхно. Държава, в която управляващите се интересуват от народа и държава, в която да не се поощряват хора, склонни да преглътнат всякакви морални императиви и принципи. Искам хората да са будни, да се интересуват и да знаят, че когато има нещо, което не е правилно и не им харесва, се протестира! За да знаят тези „горе“, че забелязваме, виждаме и не сме безучастни.


Като човек, който (надявам се) ще работи в сферата на правото, искам да помогна на това законът и справедливостта да победят. Промяната тръгва отвътре навън, не от конкретна партия или от някой конкретен човек, който да дойде и да „спаси клетата ни държава“. И вярвам, че когато хората, които осъзнават това, правят малки промени, бунтуват се срещу всяка нередност на ежедневно ниво, когато тези хора надделеят, тогава идва истинската алтернатива! Алтернативата сме ние самите – гласуващи, протестиращи, борещи се по всякакви демократични начини и непозволяващи на беззаконието да ни завладее всяка минута и всеки ден, а не само когато сме на улицата, докато постигнем конкретни искания… Алтернативата е процес – тя няма да се изгради от днес за утре и ние, които сме на площада, трябва да сме готови да работим и да се борим за нея всеки ден, всеки в своята сфера и според своите убеждения… до промяната!Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


Един от хубавите лозунги на протеста гласеше: „Безучастието крепи беззаконието“. Също така: „Властта на хората е по-силна от хората на власт“, „Гешетурата няма бъдеще!“. И най вече: „Протест срещу Тиквата и Дебелия, но НЕ в полза на Божков, Радев и Корнелия“.


Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


Определено не споделям прокрадващата се идея, че протестът е в подкрепа на г-н Радев. Протестът е в подкрепа на президентската ИНСТИТУЦИЯ и против потъпкването на принципа за разделението на властите. Но за мен г-н Радев не е с нищо по-различен от управляващите ни в момента и не ми се иска да ставаме пионки в неговата политическа стратегия.


Не споделям всякакви акции, които включват насилие и агресия – нито от страна на полицията, нито от страна на протестиращите. Протестиращите трябва да внимават да не се стига до сблъсъци, за да не пострадат невинни хора, както вече бяхме свидетели, че се случва. Несъмнено полицаите трябва да понесат отговорност за нечовешките си действия и да знаят, че те не биха останали безнаказани. А в случай на агресия от страна на протестиращите, според мен полицаите трябва да бъдат пазени с жива верига, както досега се случва при агресии на определена група провокатори. И трябва да се знае, че тези хора не са представителна извадка на лицата на протеста.


Как искате да завърши протестът?


Поставям акцента върху оставката на главния прокурор г-н Гешев. Той е срам и позор за правосъдната система в България. А с него и кабинетът на г-н Борисов – оставка и търсене на отговорност за всяко едно действие, което не е било подчинено на закона.


Подкрепям и идеите за машинно гласуване.


Как смятате, че ще завърши протестът?


Рано или късно смятам, че ще се чуе гласът на народа. Но дори това да отнеме повече време, отколкото си мислим, смятам, че в един момент протестите трябва да продължат по модела на „жълтите жилетки“ във Франция – всяка събота, парад по цял ден в различни градове, до постигане на желания резултат… с постоянство, упорство и непреклонност.


Колко често идвате на протеста?


Всеки път, когато ми се отдаде възможност.


Сам или с приятели участвате в протеста?


В повечето случаи съм с приятели, като на самия протест виждам още много хора, които познавам и се радваме взаимно, че се срещаме точно на такъв тип събитие.


Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


Да, в протеста против Волен Сидеров и ПП „АТАКА“ след нахлуването му в НАТФИЗ и в протестите против назначаването на г-н Гешев.


Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Винаги съм гласувала и ще гласувам. За мен хората, които не гласуват, са съучастници на тези, срещу които протестираме. Няма уважителна причина да не отидеш и да изразиш своя глас. Защото за жалост, тогава той ще бъде заместен от нечий друг, който е бил измерен в конкретна парична стойност или друг вид поощрение.


Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите, и след избори?


Както споменах по-горе – като са будни, като са политически и граждански ангажирани не само през няколко години на площадите, а всеки ден. Промяната тръгва от нас самите – отвътре навън.


Какво друго важно бихте искали да споделите?


През 2013 г. важна опора на протестите и сред студентите по право е бил един уважаван преподавател – доц. Кристиан Таков, който за жалост, вече не е сред нас. Тъй като има доста общи черти между тогавашните и сегашните протести (а за жалост – и между тогавашната и сегашната ситуация), бих искала да споделя няколко негови цитати „за борбата срещу злото и защо не е нужно да чакаме велики промени“:


"Ненавиждам революциите, защото разместват пластове, промотират случайни лица, рушат цивилизационни достижения и в тях силата надделява правдата. Не е нужно, да чакаме велики промени. Достатъчно е да започнем с малки, но неотклонни стъпки. Често те се оказват достатъчни."


"Затова предлагам, да обичаме и да вярваме в хората, защото засега сериозна алтернатива не се е очертала. И да им помагаме, да не ни разочароват. Да им помагаме, защото не можем да очакваме чудеса от хора, поставени в лоша система. Системата не може да оправи хората, но със сигурност може да ги развали."


"Истината не може да ни отклони в грешна посока. Мълчанието със сигурност ще го направи."


„България се събужда ужасно бавно, но слънцето вече е изгряло… ще се става!“


Дафина, 22 г., студент по право в България


122 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page