top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “От спасяването на Пирин до спасяването на държавата”

Искам да не виждам Васил Левски и Делян Пеевски на първа страница в определени издания – рамо до рамо. Оставка!


Защо протестирате?


Протестирам, защото искам да живея в една нормална Европейска правова държава. Управляващите отдавна са се изчерпали откъм всякакво съдържание, ако изобщо някога са притежавали такова. Всеки ден получаваме все по-очеизвадни доказателства за връзката на правителството с организираната престъпност. По високите етажи пък биват назначавани хора с явна липса на компетенции за сметка на партийни интереси и тотално връзкаство, като това важи и за министърските постове. Наш дълг е да се противопоставим на това безчестно статукво и да осигурим среда на младите хора, където те ще имат реална възможност за развитие, а няма да бъдат пренебрегнати за сметка на някои галеници на съдбата.


Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


Наистина има страшно много креативни лозунги. Трудно е да се спра на някой конкретен. Исканията ми са за оставка на правителството и главния прокурор, както и за сериозни промени в законодателството и съдебната система, за да не продължим да бъдем неволни участници в този ниско бюджетен и зле скалъпен филм на властта.


Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


Има, разбира се. Някои хора биват една идея по-крайни в исканията си, но е напълно нормално с оглед на случващото се вече години наред. Гръмките лозунги са с цел хората наистина да бъдат забелязани и гласът им да бъде чут.


Как искате да завърши протестът?


С оставки на Борисов и Гешев. Колкото повече премиерът отлага този момент, толкова повече компрометира шансовете си в предстоящите избори. Видимо иска да изкара един мандат до край, само че изглежда му липсва нужния капацитет. Вече два пъти е абдикирал от мястото си, така че нека да поеме нужната отговорност и този път. По време на протестите срещу правилтеството на Орешарски, господин Борисов хиляди пъти каза колко неудобно би се чувствал, ако бъде поставен в тази позиция и веднага би подал оставка. Нека го покаже и с делата си.


Гешев няма какво да го коментирам. Това е човек, който не е и сънувал да бъде в тази позиция. Дори адвокатската колегия му се подиграва и заяви недвусмислено липсата му на нужните компетенции. За народа е излишно да говорим. Само някои конкренти лица имат полза от него за лична употреба и той би направил всичко, за да се задържи на позиция.Как смятате, че ще завърши протестът?


Смятам, че рано или късно ще постигнем целта си. Масовият натиск се усилва все повече и тези рокади в министерствата са индикация за някакъв опит, който цели да смекчи общественото недоволство. Това обаче далеч няма да върне хората по домовете им и управляващите ще го разберат съвсем скоро.


Колко често идвате на протеста?


Почти винаги, когато имам възможност. Няма значение какво е времето навън, защото исканията ни са твърде сериозни и значими, за да ни спре една вода.


Сам или с приятели участвате в протеста?


Започнах да ходя по собстена инициатива, ала редовно засичам познати лица и приятели, което е наистина хубаво. Има изключително много млади хора, които участват в шествията.


Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


Бил съм част от протестите за спасяването на Пирин и ще продължа да защитавам каузите, в които вярвам. Хората трябва да бранят гражданската си позиция не само пред телевизора на по питие, защото така промяната няма да дойде и евентуалното недоволство би било безмислено. Човек трябва да отстоява себе си и интересите на собствената си страна.Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Гласувал съм вече два пъти. На Европейските и общинските избори през изминалата години. Правото на вот е нещо сакрално и винаги смятам да се възползвам от него. Често хората разсъждават, че един глас не прави разлика, но това се превръща в проблем щом стане масово разпространено мнение. Човек трябва да гласува според реалните си убеждения и желания, а не да търси най-малкото зло и т.н


Българинът сякаш се страхува от промените, защото е патил в миналото и се задоволява с минмалния стандарт, което е изцяло погрешна житейска философия и трябва тези съждения да бъдат коренно променени.Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите, и след избори?


Конституционният модел е изначално сбъркан. Не трябва партиите да имат такова предимство спрямо другите граждански обединения и сдружения. Необходимо е обикновеният човек да бъде въвлечен в управлението, защото именно той познава най-добре нуждите на хората и се сблъсква с ежедневните проблеми, докато някои други ги ескортират с джипове по определени маршрути.


Какво друго важно бихте искали да споделите?


Искам да се обърна към хората, които се колебаят дали да се присъединят към протестиращите и да ги призова към това. Няма значение липсата на алтернатива. Важно е да се заявим и да покажем, че не сме съгласни да бъдем мамени и лъгани. Става дума за принципи. Защото другите не стават, тогава да оставим другите да безчинстват ли? Ще свалим и следващите, ако са същите и така до момента, в който стигнем до правилния избор. Проба и грешка. Всеки опит те извежда с една стъпка по-близо до успеха.Казвам се Калоян Соколов и съм на 20 години. Завършил съм Класическата гимназия в София, където съм и роден, а в момента съм студент по Журналистика в СУ. Свободата на словото е нещо от огромна значимост за бъдещата ми професия и не мога да приема това, че България е извън топ 100 по този показател. Искам да работя, без да се страхувам, да съм независим в процеса си на писане и да не виждам Васил Левски и Делян Пеевски на първа страница в определени издания – рамо до рамо. Оставка!35 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page