top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “Обединим ли се, ще спечелим”Всеки е зает със своя лична инициатива или кауза и често не получава подкрепа за това. Но има и общи каузи - обединим ли се в тях, ще спечелим и своите!
Заедно със съпруга си и с нашия син на 2 години идваме почти всяка вечер. Дали заради него, не знам, но попадаме на изключително човечни, свестни, усмихнати и добронамерени полицаи.

Защо протестирате?


Защо протестирам ли? Защото умът ми не побира как е възможно България да се управлява от хора, които правят всичко друго, но не и да мислят градивно и най-малкото адекватно в полза на народа си. Да, знам че звучи болезнено изтъркано, но Бога ми – това е истината! Протестирам, защото мафията диктува , протестирам ,защото има пропаст между стандартите на живот и тя пречи на онези, които имат собствени плажни ивици да видят онези, които живеят с най-ниската минимална заплата в ЕС. Защото сме в ЕС, нали така ? Затова е страшна тая пропастq ама много . Протестирам, защото адски много ме дразни ,че хора, които работят на даден пост се хвалят с постижения (според тях) , които всъщност са им ежедневни задачи. Все едно шофьор на автобусна градска линия да се хвали, че карал по линията си. Сериозно ? Това чувам нон стоп! „ Аз направих път, метро ! „ Ами да! Това то в работата! И протестирам , защото всяка година хиляди деца нямат достъп до образователната ни система! Тази година 10 000 деца не са приета на ясла и градинa, защото такива няма ! Моето дете е едно от тези 10 000! То не ходи на ясла , аз не ходя на работа.Младо семейство принудено да живее с една заплата ! Питай ме пак защо протестирам !


Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


Всички искания на протеста са абсолютно адекватни. Истината е,че като цяло множество протести се правят ежегодно с най-различни искания и от най-различни подбуди. Те доста често остават малобройни, защото някак не се научихме да се подкрепяме, ако да не ни засяга лично. Но този протест, като и протестът през 2013 г. просто неизбежно събра хора от най-различни сектори заради безобразни действия, които няма как да подминеш.


Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


Не споделям единствено трибуната пред президентството! Шума на протеста е красиво нещо ! Общото споделяне на десетки хиляди хора в един глас и дихание е нещо велико, което всеки народ трябва да прави, когато се чувства оправдано омерзен. Никакви песни и тонколони не бива да заглушават красотата на това хорово единство! Ако ще и да споделям напълно всичко, което се говори през трибуната.


Как искате да завърши протестът?


Той се развива с успех до момента, макар и да нямаме все още жадуваната оставка. Постепенно и с малки промени всеки ден се случва нещо добро. Искам да свърши с достойнство. Да се оттеглят и извинят всички тия мерзавци. Не искам, както през 2013г. да броим месеци и повече от година престоя си на улицата ! Но да не се и надяват ,че това ще откаже хората .


Как смятате, че ще завърши протестът?


Ще завърши с оставка , няма как.


Колко често идвате на протеста?


Идвам почти всяка вечер .


Сама или с приятели участвате в протеста?


Заедно със съпруга си и с нашия син , който е на близо 2 години идваме почти всяка вечер, ако нещо свързано с детето не ни възпрепятства. И между другото дали заради него, не знам, но попадаме на изключително човечни, свестни, усмихнати и добронамерени полицаи.


Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


През 2013г. участвах много активно в протестите и окупацията на СУ. Направих опит за окупация и на колежа, в който учех тогава, но някои причини възпрепятстваха това. Въпреки всичко, получих подкрепа от състуденти и ректора на колежа и официално подкрепихме студентите от СУ. Разбира се, не липсваха и преподаватели, които ме посъветваха “да не се набивам на очи”. И сега получавам такива съвети.


Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Гласувам и съм гласувала на всички избори, откакто имам законно право на глас. Призовавам всички да го правят ! И се надявам скоро на възможността за електронно гласуване.


Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите, и след избори?


Гражданите винаги трябва и са длъжни да бъдат опозиция на управляващите, те са качествения контрол на избраната “стока”. Дори някой чудесно да си върши работата е хубаво да знае,че ако тръгне да се подхлъзва, има кой веднага да го върне в пътя. Ние, гражданите можем много повече и имаме граждански права и отговорности, които е редно да започнем да изпълняваме .


Какво друго важно бихте искали да споделите?


Бих искала да кажа на хората следното : Знам, че всеки е зает със своя лична инициатива или кауза и че често не получава подкрепа за това. Но има и общи каузи, пред които няма как да останем равнодушни, защото обединим ли се в тях, ще спечелим и своите! Нека бъдем единни и да мислим какво се случи и се случва, нека да сме на площада. Но нека не робуваме и възхваляваме сляпо партийни лидери. Някои действия нямат оправдание, а цветът на партията и посоката (леви или десни) нямат значение. Има моменти, в които просто трябва да признаем разочарованието си и да носим отговорност за избора си.


Казвам се Елеонора Топалова, майка и актриса на 31 години. Занимавам се с импровизационен театър и съм част от трупата на ШиЗи импро театър.

142 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page