top of page
  • Writer's picturePolicy and Citizens' Observatory

Гласовете на протеста: “Масово на протестите сме млади креативно мислещи хора”

Не искаме ГЕРБ, не искаме БСП. Искаме промяна! ПРОМЯНА!!!


Защо протестирате?


Основната причина да протестирам е, че отдавна чакам да дойде момента, в който будното мнозинство ще се обединим срещу пипалото, манипулативно същество с инициали БМБ. От 10 години и повече сме свидетели на простотията като основна тенденция в публичните му изяви и е наистина срамно този човек да е основен представител на държавата не само за самите нас, но и за репутацията на България в ЕС и на Запад. Времето на „народния човек“, известен с розовите си мускалчета, трябва да остане 120-годишна легенда в сатирата, а не жив пример от плът и кръв!

Друга е причината, че сегашният главен прокурор позволява на властта и закона да достигат до омърсени и криминални личности, като си пролича колко лесно може да бъде подкупен в заемането на поста, с който първоначално твърдеше, че не желае да се цапа.

Протестирам срещу платеното озаконяване на мафията и нейното пряко намесване във властта, протестирам срещу краденето на пари от гражданите за спонсорирането на сараи и апартаменти на избрани личности, протестирам и срещу години лъжи, с които заблудиха нашите баби и дядовци. Обещания – много, резултати – нежеланите.


Кои са вашите любими лозунги/искания/акции?


Харесва ми как масово на протестите сме млади креативно мислещи хора, умеещи да предизвикаме ирония спрямо управляващата ни власт. Всякакви асоциации с цирк и животински парк успяват хем да ни разсмеят всички, хем да събудят омразата в повече и повече хора. На този етап единствено омразата остана, за да може да разберат, че не ги искаме. Не е ли странно, че не ни взимат насериозно, а всъщност демонстрациите ни са отражение на тях самите?


Има ли лозунги /искания /акции на протеста, които не споделяте?


Хората идват с различни разбирания и искания за алтернатива. Гледам да не съм прекалено критична към тези, с които не споделям възгледи, така че не мога да ги определя. Там съм, за да докажа на родителите ми и на критикуващите, че никой не ми е платил, нито подкрепям БСП.


Как искате да завърши протестът?


Както повечето – с оставката на Гешев и затвора на Борисов, недопускането на Доган и Пеевски отново до каквато и да е власт, имплементирането на онлайн гласуване, за да могат повече хора да се включат и доколкото може да се избегне купуването на гласовете в подкрепа на ГЕРБ.


Как смятате, че ще завърши протестът?


Силно се надявам да си получим поисканите оставки, но дори и нещата да не стигнат до драстична промяна е важно, че сме опитали и сме дали всичко от себе си, изразявайки смело нашата позиция и глас.


Колко често идвате на протеста?


Живея извън София и гледам да не пренебрегвам напълно личните си ангажименти, но всеки път в който ми се отдаде възможност да съм в града, се присъединявам към протестите.


Сам или с приятели участвате в протеста?


Повече отивам сама, като си измислям релевантни плакати, с помощта на които вече размених много подкрепящи усмивки и запознанства.


Участвали ли сте в други протести – през 2013г, за зелени каузи, други?


Това е първият ми протест и съвсем отскоро взимам по-активна политическа страна, та щом става въпрос за справянето с несправедливостта и фейк демокрацията – там съм.


Ще гласувате ли на предстоящите избори? Гласували ли сте на предишни избори?


Да и на двата въпроса, подкрепям младите представители за алтернатива на България.


Как, според вас, гражданите могат да контролират управляващите, и след избори?


Чрез прозрачност на самите управляващи.


Какво друго важно бихте искали да споделите?


Подкрепям и съм склонна да представя всекиго със смелостта да изрази личната си позиция срещу мошеничеството, защото демокрацията се гради от хората в единство, а не от надеждата някой магически да дойде и да ни оправи. Важно е и да фиксираме нашите нужди и искания за промяна, защото в момента повечето знаем какво не искаме, но се лутаме какво искаме. Може би искаме нещо ново, което не сме виждали нито ние, нито нашите родители, надявайки се да е по-оптимално управление на България от сегашното.


Магдалена, 20г., студентка по изкуства
64 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page